Украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на членство

...
Украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на членство
Коментари Харесай

Украйна обяви график: до две години да е в ЕС

Украинският министър председател Денис Шмигал има двугодишен график за обезпечаване на членство на страната си в Европейския съюз, съобщава " Политико ".

Този въпрос сигурно ще господства в полемиките по време на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица - първата, която се организира на украинска земя.

Изданието обаче отбелязва един проблем - никой в Европейски Съюз не счита, че това е реалистично.

По-късно тази седмица еврокомисарите ще пътуват до Киев за срещата на върха в петък с украинския президент Володимир Зеленски и ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Самият Шмигал поставя труден за осъществяване краен период.

" Имаме доста упорит проект за присъединение към Европейския съюз в границите на идващите две години. Така че чакаме, че тази година, през 2023 година, към този момент ще можем да проведем този прелиминарен стадий на договарянията за влизане ", уточни той.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон предизвести, че може да минат " десетилетия ", преди Украйна да се причисли към Европейски Съюз. Дори европейските водачи, които поддържаха даването на Украйна на статут на страна претендент на срещата си на върха през юни предходната година, признават, че вероятността за действително присъединение на страната е отдалечена на много години. В последна сметка страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от доста години - от 1999 година в тази ситуация на Анкара.

Украйна е мистерия за Европейски Съюз. Мнозина настояват, че Брюксел носи особена отговорност пред Киев. В края на краищата, яростта на украинците от решението на някогашния президент Виктор Янукович да се отдръпна от съглашението за политическо и икономическо обвързване с Европейски Съюз по разпореждане на Русия докара до въстанието на Майдана през 2014 година и приготви почвата за война. Както означи шефът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен: " Украйна е единствената страна, в която хората са били убити, тъй като са се увили в европейско знаме ".

Близките съдружници на Украйна в Европейски Съюз, като Полша и балтийските страни, мощно поддържат устрема на Киев за участие, разглеждайки го като народна власт, която се съпротивлява против агресора. Много от старите членки на Европейски Съюз обаче са по-предпазливи, защото Украйна - международна селскостопанска суперсила - може да понижи личните им пълномощия и преимущества. Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона души - биха могли да се обединят, с цел да съперничат на Германия като политическа сила в Европейския съвет, а някои настояват, че Киев би довел до прекалено източване на бюджета на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР